Greenclaims i greenwashing: nowe przepisy zakazujące wprowadzających w błąd twierdzeń na etykietach produktów

/appFiles/site_180/images/autor/WBxA4KJgyVOiTeR.png

Autor: Katarzyna Kot

Dodano: 8 lutego 2024

Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD).

Pozostało jeszcze 97% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej