Środki łagodzące służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności
W kwietniu 2002 rynek spożywczy i konsumenci zostali zaskoczeni nieoczekiwanymi doniesieniami o tym, że wiele produktów spożywczych poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze zawiera znaczne ilości akryloamidu, substancji znanej dotąd jedynie jako przemysłowa, wykorzystywana w produkcji m.in. tworzyw sztucznych, farb, lakierów, klejów i zapraw murarskich, a także w przemyśle celulozowo-papierniczym. »
Bezpieczny łańcuch paszowy w systemie GMP+
W roku 1992, po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych, przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego postanowili stworzyć system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz. Dostrzeżono zapotrzebowanie na bardziej efektywny nadzór nad łańcuchem pasz, który jest przecież częścią łańcucha żywnościowego. Bezpieczne pasze to bezpieczeństwo zdrowotne ludzi. »
Jak bezpiecznie używać terminu „żywność funkcjonalna”?
Coraz więcej producentów stosuje na opakowaniach oznaczenia „żywność funkcjonalna”. Najczęściej jest to znak graficzny uzupełniony o komunikat słowny. Czy taka praktyka jest zgodna z obowiązującym prawem? Czy producenci mogą umieszczać na etykietach tego typu informacje, a jeśli tak – to w jakich okolicznościach? »
Co powinieneś wiedzieć o oświadczeniach zdrowotnych
Prawidłowe sformułowanie i zastosowanie oświadczenia zdrowotnego przy jednoczesnym zapewnieniu atrakcyjnej formy przekazu ma kluczowe znaczenie dla marketingu, reklamy i promocji produktu. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć, by stosować je zgodnie z przepisami. »
Jak deklarować QUID?
Ciekawym i często trudnym zagadnieniem jest deklarowanie na etykiecie ilościowej zawartości niektórych składników produktów, czyli tzw. QUID (ang. Quantitative Ingredient Declarations). Zgodnie z artykułem 22 rozporządzenia 1169/2011 oznaczenie ilości składnika lub kategorii składników użytych do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany składnik lub kategoria składników występują w nazwie środka spożywczego lub są zwykle kojarzone z tą nazwą przez konsumenta, są podkreślone w etykietowaniu słownie, obrazowo lub graficznie oraz gdy są istotne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na jego nazwę lub wygląd. Jak zatem prawidłowo deklarować QUID? »
Jak przechowywać żywność w warunkach polowych? Poradnik
Survival to niezwykle ciekawa forma aktywności, jednak dłuższe przetrwanie w warunkach polowych może być niemałym wyzwaniem. Szczególnie problematyczną kwestią dla osób decydujących się na wzięcie udziału w sztuce przetrwania jest przechowywanie żywności. Brak lodówki sprawia bowiem, że jedzenie może się szybko zepsuć. Istnieją jednak wskazówki, dzięki którym poradzenie sobie z jedzeniem podczas aktywności outdoorowych będzie znacznie prostsze. »
Jak zmniejszyć liczbę kalorii w codziennej diecie?
Wiele osób chętnie wprowadziłoby rozwiązania do swojej diety, które pozwolą na zrzucenie wagi. Negatywnie na to wpływa wizja liczenia kaloryczności każdego posiłku i makroskładników. Wynika to z faktu, że nie każdy ma na to czas i chęci. Należy jednak wiedzieć, że nie trzeba restrykcyjnie trzymać diety, aby pozytywnie wpłynąć na swoją wagę i samopoczucie. Istnieje kilka prostych rozwiązań, które znacząco ograniczają ilość spożywanych dziennie kalorii. »