Sprawa w TSUE, maksymalne poziomy witamin i minerałów

Dodano: 25 marca 2024
Sprawa w TSUE, maksymalne poziomy witamin i minerałów

Sprawa dotycząca ograniczeń nałożonych na suplement diety zawierający cynk została przedstawiona Trybunałowi Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE). Centrum tej kwestii stanowi zakaz wprowadzania na rynek produktu, który po spożyciu w zalecanych dawkach może spowodować przekroczenie maksymalnej dziennie dopuszczalnej ilości cynku, ustalonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Kontrowersje wywołała sytuacja na rynku austriackim, gdzie stwierdzono, że suplement diety z dzienną porcją 37 mg cynku jest niezgodny z rekomendacjami EFSA, według których górny bezpieczny limit (UL) wynosi 25 mg.

Z artykułu dowiesz się m.in.:
  • jak interpretować rozporządzenie nr 178/2002
  • jak interpretować przepisy unijne

W złożonej skardze podważono decyzję, wskazując na brak jednolitych europejskich przepisów dotyczących maksymalnych poziomów witamin i minerałów w suplementach diety. Argumentowano również, że przyjęte przez EFSA wartości UL mogą być zbyt restrykcyjne, podkreślając, że bezpieczne spożycie cynku może sięgać nawet 50 mg dziennie bez obserwacji skutków ubocznych. Podkreślono, że produkt, mimo wysokiej zawartości cynku, może być bezpieczny pod warunkiem unikania innych źródeł tego minerału i ograniczenia stosowania do ośmiu tygodni.

Przed TSUE postawiono kluczowe pytania dotyczące interpretacji przepisów unijnych. Pytania te koncentrują się wokół możliwości uznania środków spożywczych za nienadające się do konsumpcji bez konieczności istnienia wyraźnych przyczyn, takich jak zanieczyszczenie czy psucie, określonych w rozporządzeniu nr 178/2002. Zapytano również, czy przekroczenie ustalonego przez EFSA dopuszczalnego dziennego limitu spożycia może być podstawą do uznania produktu za szkodliwy, a także jak należy traktować granice dopuszczalnych poziomów cynku, biorąc pod uwagę specyfikę produktu i informacje na jego opakowaniu.

Przedmiotowe pytania prejudycjalne mają na celu wyjaśnienie, czy i w jakich okolicznościach produkty mogą być uznane za nienadające się do spożycia, rozstrzygając tym samym spór dotyczący zgodności suplementów diety z zawartością cynku z prawem Unii Europejskiej.

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej