Dodawanie substancji wzbogacających do żywności

Dodano: 3 kwietnia 2024
Dodawanie substancji wzbogacających do żywności

Już 5 kwietnia 2024 wchodzą w życie przepisy na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia z 13 marca 2024 r. dotyczącego dodawania substancji wzbogacających do żywności. 

Rozporządzenie reguluje następujące zagadnienia:

  • pkreślono rodzaje żywności, do których muszą być dodane witaminy i minerały.

  • ustalono maksymalne dopuszczalne ilości tych substancji.

  • przygotowano listę substancji zakazanych w produkcji żywności poza witaminami i składnikami mineralnymi.

To rozporządzenie zastępuje w całości poprzednie z 16 września 2010 r.

Główne zasady dotyczące dodawania substancji wzbogacających:

  • Do tłuszczów (oprócz tłuszczów mlecznych) należy dodawać witaminę A i D w określonych maksymalnych ilościach. Witamina A nie może przekraczać 900 μg (3000 j.m.), a witamina D – 7,5 μg (300 j.m.) na 100 g produktu.

  • Do soli kuchennej przeznaczonej do spożycia przez ludzi dodaje się jodek potasu lub jodan potasu, aby w 100 g soli zawarte było 2,3 mg jodu, co odpowiada odpowiednio 30 mg jodku potasu lub 39 mg jodanu potasu w 1 kg soli.

  • Maksymalna ilość witamin i składników mineralnych w 100 g/100 ml produktu lub w jednej porcji (jeśli jest mniejsza) nie może przekroczyć 50% referencyjnej wartości spożycia, z wyjątkiem folianów i witaminy C, gdzie maksymalna ilość może wynosić do 100% referencyjnych wartości spożycia.

Lista substancji zakazanych w produkcji żywności poza witaminami i składnikami mineralnymi

Na liście tej można znaleźć m.in. takie substancje jak:

  1. Chlorowodorek johimbiny i pochodne johimbiny

  2. DMAA

  3. Ewodiamina

  4. Selektorywne modulatory receptora androgenowego (SARMs)

  5. Higenamina

  6. Hordenina

  7. Ibutamoren (MK-677)

  8. Pankreatyna

  9. Pieprz metystynowy (Piper methysticum)

  10. Świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens)

Rozporządzenie nie ma zastosowania do żywności wzbogaconej wprowadzonej do obrotu w innych krajach UE oraz EFTA.

Wejście w życie i okresy przejściowe:

  • Rozporządzenie wchodzi w życie 5 kwietnia 2024 r., po 14 dniach od ogłoszenia.

  • Produkty zawierające substancje niezgodne z nowym rozporządzeniem, które zostały wprowadzone do obrotu przed tą datą, mogą być sprzedawane przez kolejne 30 dni.

Szczegółowy tekst rozporządzenia dostępny jest w Internetowym Systemie Aktów Prawnych.

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej