Ograniczenie azotynów i azotanów w żywności w UE
W kontekście europejskiego planu walki z rakiem, Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu bardziej rygorystycznych limitów stosowania azotynów i azotanów w żywności. Celem tego działania jest ochrona konsumentów przed substancjami rakotwórczymi oraz zapewnienie, że żywność dostępna w Unii Europejskiej jest bezpieczna. »
Zmiany w Ustawie o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Nowelizacja ustawy została przyjęta na podstawie aktu prawnego z 13 lipca 2023 r., który wprowadził zmiany nie tylko w ustawie dotyczącej gospodarki opakowaniami, ale także wpłynął na przepisy innych ustaw z 1996 r. oraz z 2015 r. Kluczowym celem nowelizacji jest wprowadzenie systemu kaucyjnego do polskiego systemu prawnego. »
Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój
Dokument Strategia EFSA 2027 – Nauka, bezpieczna żywność, zrównoważony rozwój pod którym podpisali się Raymond O'Rourke, przewodniczący zarządu EFSA oraz Bernhard Url , dyrektor wykonawczy EFSA opublikowany został w historycznym momencie EFSA: w 2021 r. weszła w życie zmiana ogólnego prawa żywnościowego, która zwiększyła zakres odpowiedzialności wobec obywateli UE. »
Dobrostan zwierząt w świetle strategii „Od pola do stołu”
W swojej rezolucji w sprawie wykonania rozporządzenia w sprawie transportu Parlament Europejski wezwał Komisję do ustanowienia wspólnych minimalnych norm dla systemów śledzenia wszystkich przewozów, aby umożliwić gromadzenie danych w sposób bardziej zharmonizowany. »
Wykorzystanie termofilnych Bacillus w produkcji żywności
Bacillus termofilny jest dobrze tolerowany w warunkach wysokiej temperatury, korzystnie wpływając na zachowanie witalności podczas obróbki termicznej. Charakterystyka wytwarzania zarodników sprawia, że Bacillus dobrze przeżywają i funkcjonują w przewodzie pokarmowym. »
Wyrok TSUE a oświadczenia zdrowotne z listy pending: możliwe implikacje dla branży
Niedawno do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) wpłynęło zapytanie prejudycjalne z Niemiec dotyczące interpretacji przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 w kontekście oświadczeń zdrowotnych związanego z żywnością, w tym suplementów diety zawierających składniki botaniczne. »
Co dalej ze zrywkami?
Wiceminister Klimatu i Środowiska odpowiada na interpelację w sprawie toreb na zakupy z tworzywa sztucznego. Interpelacja posła Michała Gramatyki i grupy posłów z 19 lipca 2023 r. dotyczyła planów Ministerstwa Klimatu i Środowiska w sprawie toreb na zakupy z tworzywa sztucznego, zwanych zrywkami. W odpowiedzi na to zapytanie, wiceminister Jacek Ozdoba wyjaśnił stanowisko resortu w tej kwestii. »
Nowe limity: dodatki do żywności
Istotna zmiana wynikająca z rozporządzenia Komisji (UE) 2023/1329 z dnia 29 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476). »
Chlorek rybozydu nikotynamidu
W załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które mogą być dodawane do żywności. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/16 zezwolono na wprowadzenie na rynek chlorku rybozydu nikotynamidu jako nowej żywności dla dorosłych do stosowania w suplementach żywnościowych zgodnie z definicją w art. 2 dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. »
- « pierwsza
- «
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- »
- ostatnia »